Obs: Detta är ett utdrag ur kursen: tre sidor + en ljudfil
av totalt 62 sidor + 18 ljudfiler + pdf-versioner.
STAMNINGENS MEKANISM
Mekanismen för talblockering följer samma mönster som vid panikångest, och kan åskådliggöras via samma typ av figur som den s.k. ”hotspiralen”, här kallad
Processen är helt undermedveten och tidsrymden från trigger till talblockering är några sekunder. Precis som vid panikångest är det undvikandebeteendena som gör att cirkeln fortsätter och förstärks.
Typiska undvikandebeteenden är att undvika vissa startbokstäver, att undvika vissa situationer, avledande beteenden som skämtsamhet, gester, grimaser, etc.
Triggern har ofta sitt ursprung i barndomsupplevelser, och/eller i prägling genom andras negativa beskrivningar om en själv. Denna första trigger, "Upplevelsen av hot" kan vara något som händer i ens omgivning eller i en själv, eller tanken på något som ska hända. Den "upplevs" först inte medvetet, utan den yttre eller inre bilden triggar, via neurologisk direktkontakt, de delar av hjärnan som har till uppgift att få oss att reagera snabbt inför reella hot: amygdala och hippocampus, längst bak i hjärnan, strax ovanför ryggmärgen.
Via en undermedvetet inlärd programmering, sker nu en betingad reflex, vars första resultat är ett kroppsligt tillstånd. Detta kan utgöras av ett spänningstillstånd i axlar, eller magen, att man snabbt drar in andan för att sedan hålla andan, att blodådrorna i huden plötsligt drar ihop sig, eller liknande. Detta går snabbt, mellan 0,01 och 0,1 sekunder, och hjärnans kognitiva funktioner i frontalloberna har inte ens börjat arbeta. Inga medvetna tankar eller känslor har ännu registrerats.
Efter 1 till 2 sekunder börjar hjärnans kognitiva funktioner att aktiveras, och hjärnan tolkar nu kroppstillståndet. Obs: tolkningen sker alltså inte av den yttre händelsen i sig, utan utgår alltså från det kroppsliga tillståndet. På grund av att tolkningen sker utifrån kroppens betingade reflex, de så kallade somatiska markörerna, sker här oftast en övertolkning, eller en fullständigt felaktig tolkning.
Efter ytterligare 1 till 2 sekunders kognitiv bearbetning aktiverar nu hjärnan resten av kroppen, och ett agerande sker. Genom både inlärning och genetiskt arv, baseras detta agerande oftast på de så kallade "skyddsmekanismerna":
fly, frysa eller anfalla. De flesta djur agerar på ett eller flera av dessa instinktiva sätt vid hot. Agerandet har till mål att avvärja "hotet", och kallas därför "undvikandebeteende".
Undvikandebeteendet, som oftast är ett resultat av en undermedveten tolkning, har också karaktären av att vara en betingad reflex. Det kan och brukar fungera kortsiktigt (avledning, undvika helt, hitta annat ord, hitta annat sätt att frambringa ljud, etc). Undvikandebeteendet har dock negativ verkan i längden: eftersom dess orsak är omedveten, leder det till att "upplevelsen av hotet" ökar.
Vilket i sin tur ökar den kroppsliga reaktionen, vilket i sin tur ökar den felaktiga övertolkningen, vilket i sin tur förstärker undvikandebeteendet, vilket ... etc, etc i en allt snabbare spiral, som inom någon eller några sekunder leder till ett känslomässigt, mentalt och kroppsligt låst tillstånd - talblockeringen.
Traditionell talträning fokuserar bara på ett av stegen, den muskulära anspänningen, och i allmänhet inte på de andra stegen i stamningsspiralen, och har av denna anledning mycket begränsad verkan.
Titta på videon här nedanför. Den kommer från e-kursen Bryt Blockeringen, och den beskriver ett mer generellt fall av Talblockeringsspiralen - Blockeringsspiralen.
Men, även om den här presentationen inte handlar om stamning i sig, utan om det mer allmänna fallet om att bli känslomässigt blockerad, så gäller samma grundprinciper.
(Psykosyntesterapeut Lars Gimstedt, 12 minuter)
Stamningshexagonen
Talblockeringstillståndet är komplext, och kan beskrivas med nedanstående figur, ”stamningshexagonen”, där det komplexa sambandet och det ömsesidiga beroendet mellan ett antal inblandade faktorer åskådliggörs:
Det inlärda och betingade inre tillstånd, som klienten via stamningsspiralen hamnar i, uppfyller dessutom i allmänhet ”PPP-kriterierna”:
Personlig: Man tolkar sin oförmåga som en personlig egenskap, och tenderar att identifiera sig med den – ”min talförmåga är det fel på, och det är det på mig med...”
Påverkar allt: Man generaliserar sin talstörning till livets andra områden. Talstörningen påverkar självbilden, så att man kanske avstår ofta från högre utbildningar, sociala sammanhang, relationer.
Permanent: Efter att i många år försökt få bukt med sin stamning och sin talblockering, hamnar man i övertygelsen att tillståndet är permanent – ”jag har stammat sedan jag var liten. Jag har ägnat tusentals timmar och tusentals kronor åt det, och jag stammar fortfarande...”
Samtliga dessa P:n är förstås falska.
Som första övning i denna kurs, affirmera
( = säg högt till dig själv så ofta du kan)
följande tre ”P:n” :
(Spår 1: PsF_Nya_PPP.mp3, 2 min) Vänster musknapp = spela upp.
Höger musknapp = ladda ned:
I menyn, välj "Spara mål som...",
välj en plats på din hårddisk.
”Personlig
egenskap”
Min stamning är inte en personlig egenskap:
Jag är mer än mitt beteende. Jag kan ta fullt ansvar för vad jag gör. Om jag fungerar mindre bra i vissa situationer kan jag göra något åt det.
”Påverkar allt”
Min stamning påverkar inte vem jag är.
Jag håller på att vidga min medvetenhet. Jag uppskattar mig själv för allt det som jag är så bra på. Jag håller på att ändra hur jag talar om mig själv (som en som mer och mer intresserar sig för omvärlden) och jag är på väg dit.
”Permanent”
Min stamning utgör inte ett permanent tillstånd.
När jag ser bakåt inser jag att jag alltid har gjort stora förändringar i vem jag är och i hur jag agerar. Vem vet vilka fantastiska förändringar jag kommer att göra med mitt tal i framtiden! En gång i tiden lärde jag mig att stoppa mig själv och att stamma och det betyder att jag kan lära mig att tala flytande.
När du tycker att du är klar med detta avsnitt, kan du fortsätta med nästa avsnitt
i kursen, genom att klicka på Nästa: