PsF PsykosyntesForum

OMPROGRAMMERA STAMNING - 1: Introduktion

Avsnitt 1

Gå till föregående sida.

Gå till nästa sida.
Obs: Detta är ett utdrag ur kursen: tre sidor + en ljudfil
av totalt 62 sidor + 18 ljudfiler + pdf-versioner.


Välkommen till e-kursen
OMPROGRAMMERA DIN STAMNING

 
Välkommen !

Den positiva bilden här bredvid kanske ser ut att föreställa hur någon välkomnar dig. Men, för en stammare kan just en sådan här situation vara starkt negativ: du öppnar dörren, en vacker kvinna går fram till dig och hälsar dig välkommen. Och du får inte fram ett ord… och mannen i bakgrunden fäller en i sitt tycke humoristisk kommentar om hur hennes skönhet förstummar…

Redan i kursens namn använder jag ordet stamning. Detta för att det är den term som oftast används för denna företeelse. Men egentligen är talblockering en mer ändamålsenlig term, eftersom den beskriver huvudproblemet i talstörningar av stamningstyp. Att staka sig och behöva säga om ord utgör sällan något lidande, det är dessutom något många gör, även icke-stammare.
Att plötsligt utan förvarning inte alls kunna säga det man tänkt, utgör för de flesta av oss ett lidande. Det kan kännas pinsamt, det väcker negativ uppmärksamhet, kanske t.o.m. munterhet, man känner att man tar upp andras tid, att man är till besvär, etc, etc ...

Kursen har ett antal olika avsnitt, som första gången du går igenom kursen lämpligen görs i den ordning de står, men som kan göras i godtycklig ordning när du sedan repeterar kursen. Du kan också gå tillbaks bara till de avsnitt du känner att du behöver öva mer på.

Du kan få personlig coachning via on-line video när du gör kursen,
genom att beställa videocoachning.

AVSNITT / Ljudfiler:

1)    VÄLKOMMEN (detta avsnitt)

2)   
STAMNINGENS MEKANISM
               Spår 1:__PsF_Nya_PPP.mp3, 2 min

3)    VALSALVA-MEKANISMEN

4)    ANDNINGEN

               Spår 2:__PsF_Andningen.mp3, 10 min

5)    BRYT SPIRALEN

               Spår 3:__PsF_Bryt_spiralen.mp3, 9 min

6)    GAMLA SKIVAN
               Spår 4:__PsF_Nya_Skivan.mp3, 90 sek

7)    INRE TILLSTÅND
               Spår 5:__PsF_Inre_Tillstand.mp3, 14 min

8)    BRYT LÅSNINGEN

9)    SLÄPP DET FÖRFLUTNA

               Spår 6:__PsF_Datidsreparation.mp3, 24 min

10)  IDEALBILDEN

               Spår 7:__PsF_Idealbilden_agera.mp3, 3,5 min
               Spår 8:__
PsF_Idealbilden_formagor.mp3, 2,5 min
               Spår 9:__
PsF_Idealbilden_overtygelser.mp3, 3 min
               Spår 10:_
PsF_Idealbilden_sjalvbild.mp3, 1,5 min
               Spår 11:_
PsF_Idealbilden_mening.mp3, 3 min
               Spår 12:_
PsF_Idealbilden_integrera.mp3, 3 min
               Spår 13:_
PsF_Idealbilden_signaler.mp3, 3 min
               Spår 14:_
PsF_Idealbilden_lateralisera.mp3, 10 min
               Spår 15:_
PsF_FT_programmera.mp3, 24 min

11)  EN NY STRATEGI

               Spår 16:_PsF_Nya_Strategin.mp3, 4 min
               Spår 17:_PsF_Eliminera_oro.mp3, 3 min

12 ) OMPROGRAMMERING

               Spår 18:_PsF_Omprogrammera.mp3, 36 min


Talblockeringen har i de flesta fall underliggande neurologiska orsaker, men kan förstärkas av psykologiska faktorer, där vi som stammar i vissa specifika situationer hamnar i ett inlärt och betingat tillstånd präglat av nervositet, tankeläsning (av andras förmodade inställning), anspänning och påföljande muskulära spasmtillstånd.

Eftersom det för alla av oss nästan alltid finns andra typer av situationer, och till dem kopplade psykologiska tillstånd, där vi talar flytande, är talblockering därför inte ett bara fysiologiskt problem, utan i hög utsträckning ett psykologiskt. Trots att talblockeringen ofta upplevs som en ”verklig” muskulär störning utan tydlig yttre orsak, kan den i hög grad vara ett symptom på psykologisk blockering. Ren symptomatisk behandling, till exempel talträning, är därför i många fall rätt verkningslös, och riskerar dessutom att förstärka vår negativa självbild som kroniska stammare.

Jag använder här ovan ordet vi. Detta på grund av att jag själv har stammat, eller mera korrekt, regelbundet hamnat i talblockering under en lång period av mitt liv, mellan 6 och 18 år. Jag känner fortfarande i vissa situationer blockeringsmekanismen, men har lärt mig att snabbt försätta mig i ett tillstånd där jag får full tillgång till min förmåga att tala flytande.
Främmande miljö Jag hittade mitt flytande tal när jag som 18-åring som student bodde ensam i USA under ett år. Jag var nervös inför resan, p.g.a. min svåra stamning, men jag fann till min förvåning att den försvunnit när jag kom dit, och insåg då att jag alltid bara stammat på svenska, aldrig på engelska!

Engelskan råkade vara det språk jag använde större delen av barndom - jag bodde från ett års ålder till tio utomlands och
gick i amerikansk skola, och jag stammade bara när jag var med mina föräldrar, och då förstås på svenska. Att sedan, vid 18, bara tala engelska igen, under ett helt år, blev en ”terapi” som skapade en ombetingning, och som sedan fungerade även för det svenska språket. Detta är nu drygt fyrtio år sedan…

När jag för fem år sedan hade en klient som stammade svårt, började jag att fundera på min egen förändring. I mitt arbete med NLP och Neurosemantics hade jag i andra typer av klientfall genom åren använt en mängd metoder som har samma påverkan, en inre ombetingning. Jag började använda dessa med stammare, och har nu under fem år utvecklat ett behandlingsprogram, som jag här presenterar som en självstudiekurs.

Denna e-kurs kan förstås inte vara lika effektiv som en individuellt anpassad terapeutisk behandling, men min förhoppning är att den kommer att hjälpa dig att hitta ditt flytande tal, och att du ska lära dig ha tillgång till din förmåga att tala flytande i allt fler situationer.

Kursanvisningar:

Mycket i denna kurs kommer säkert att ge dig nya insikter om din stamning.
Men, jag måste tyvärr deklarera att även om insikter är positivt, eftersom de
ofta leder till medvetenhet och positiv motivation,
leder inte insikterna i sig till en förändring av ditt beteende.

Positiv förändring av betingade beteenden sker först efter målmedveten
daglig träning under en period, som oftast handlar om tre till sex veckor.

  • Ta dig ordentlig tid med varje avsnitt. Träna in metoderna under flera dagar, innan du fortsätter med nästa avsnitt.

  • Träna regelbundet genom att repetera metoderna och övningarna i alla de avsnitt, som du gjort färdigt, helst dagligen.
    Fortsätt med detta under minst sex veckor.

  • Träna metoderna tillsammans med människor du känner dig trygg med, och som kan ge dig tydlig och konstruktiv positiv och negativ feed-back.

  • Spela gärna in dig själv på video och/eller ljudinspelning, för att skapa din egen konkreta feed-back på hur din förmåga utvecklas.

Gå till föregående sida.

Gå till nästa sida.
   
  PsykosyntesForum