SwedishEnglish
Share to Facebook Share to Twitter Mail Send to Google More...

MENTAL TRÄNING

Mental Träning under femtio år

Lars-Eric Uneståhl

Mental Träning har utvecklats av LARS-ERIC UNESTÅHL,
Fil Dr, rektor för Skandinaviska Ledarhögskolan i Örebro.

Lars-Eric Uneståhl har under flera årtionden forskat om och utvecklat principer och program för personlig utveckling och självträning inom områden som avspänning, motivation, effektivitet, stresshantering, livskvalitet m.m. Uneståhl doktorerade vid Uppsala universitet, där han stannade som forskare och lärare innan han flyttade till Örebro.

Hans forskningsområde var från början hypnos och alternativa medvetandetillstånd kopplat till sambandet mellan kropp och ”själ”. Han skapade den mentala träningen på 1960-talet och utvecklade den på 70-talet i samarbete med ett 20-tal landslag.

fter det har han arbetat för att sprida den mentala träningen till alla samhällssektorer, inklusive skolan, arbetslivet och hälsan. Hans hypnoskurser har bara riktats till läkare, tandläkare och psykologer, samtidigt som han försökt sprida metoder för ”självhypnos och mental träning” till så många människor som möjligt. Under årens lopp har hundratusentals svenskar använt sig av hans träningsprogram för ökad effektivitet och bättre hälsa.

Lyssna gratis på smakprov, köp och ladda ned:

 


MENTAL GRUNDTRÄNING

 

Mental Träning

Ett sju veckors träningsprogram
för Muskulär och Mental avslappning

FAS 1 - Mental grundträning 1 - 4 veckor
Prog 1: Muskulär avslappning 1 (Dag 1-20)
Prog 2: Muskulär avslappning 2 (Dag 21-28)

FAS 2 - Mental grundträning 2 - 3 veckor
Prog 3: Mental avslappning 1 (1,5 vecka)
Prog 4: Mental avslappning 2 (1,5 vecka)


Lyssna på utdrag:

(Prog 1)


Pris 70 kr
Syfte: * Lära sig effektiv avspänning * Lära sig avspänd effektivitet
* Skapa en inre arbetsplats __* Lära sig självhypnos

 


MÅLBILDSTRÄNING

 

Målbildsträning

Ett sex veckors träningsprogram
för Självbildsträning och Målbildsträning

Detta träningsprogram är en fortsättning på det första programmet i Mental Träning, Grundträning.

FAS 3 - Självbildsträning 3 veckor
Prog 1: Självförtroendeträning - 1,5 vecka
Prog 2: Jagstyrketräning - 1,5 vecka

FAS 4 - Målbildsträning 3 veckor
Prog 3: Målprogrammering - 1 vecka
Prog 4: Ideomotorisk träning - 1 vecka
Prog 5: Målbildsstyrning - 1 vecka

Lyssna på utdrag:
(5 av totalt 70 min)


Pris 70 kr
 


VÄGEN TILL DIN IDEALA VIKT

 

Ideal Vikt

Ett träningsprogram byggt på Mental Träning för att nå och hålla din idealvikt.

Avsikten med detta träningsprogram är att hjälpa Dig att långsamt och säkert minska vikten till dess att du når den vikt som Du är nöjd med. Ett annat och lika viktigt syfte med träningen är att hjälpa Dig att stanna kvar på den vikten.


Lyssna på utdrag:

(5 av totalt 100 min)

Pris 70 kr

 


SLUTA RÖKA

 

Sluta Röka

Ett sex veckors träningsprogram
för permanent rökstopp.

FAS 1 - Sluta röka, 3 veckor
Hjälp att sluta röka, lång version 1 vecka,
kort version 2 veckor.
I dessa program byggs starka inre bilder upp, bilder som kommer att växa undermedvetet och som kommer att hjälpa dig att bli rökfri, utan ansträngning.

FAS 2 - Vara rökfri, 3 veckor
Fortsätta vara rökfri, lång version 1 vecka,
kort version 2 veckor.
I dessa program förstärks de inre bilderna, och kompletteras med nya inre bilder av ditt nya hälsosamma liv som icke-rökare, och hur detta kommer att fortsätta, utan återfall.

Lyssna på utdrag:
(5 av totalt 50 min)

Pris 70 kr


. .
 
För en kostnad av 200 kr/CD kan ovanstående program också kompletteras med ljudfilerna på audio-CD. Beskriv hur filerna ska fördelas över CD-skivorna och antal skivor, beställ on-line.

 

Skrivet om Mental Träning, av Lars-Eric Uneståhl:

Om Mental Träning

  • Mental träning vänder sig både till dig och till alla andra människor på jorden.

  • Mental träning sysslar nämligen med det som händer i huvudet på alla av oss varje dag. I huvudet pågår ju ständigt mentala processer av typ tankar, bilder och känslor.

  • Det som skiljer oss människor åt är innehållet i dessa processer. Vi kan ha tankebilder och känslor som hjälper oss eller stjälper oss i livet.

  • Mental träning har nämligen visat att vårt liv i stor utsträckning styrs och bestäms av
    innehållet i våra mentala processer.

  • Ja, säger du, visst förstår jag att positivt tänkande är bättre än negativt, men vad ska jag
    göra åt det? Jag kan väl inte bestämma vilka tankar som jag ska tänka, de kommer ju av
    sig själv och jag får ofta tankar som jag inte vill ha.

  • Helt riktigt, normalt har vi mycket liten kontroll över våra tankebilder, våra känsloreaktioner eller vårt sätt att tolka tillvaron.

  • Därför är det viktigt att genom den mentala träningen lära sig ett bättre sätt att tänka,
    reagera och handla och på det sättet starta en livslång utveckling mot en allt högre
    livskvalitet.

Skapa din egen framtid

Målet för den mentala träningen är att bygga upp en livskvalitet, där en viktig del är att lära sig
leva i nuet. Det vi kallar koncentration, inlevelse, fokusering, flyt etc. är olika benämningar på detta.
Jag har ibland frågat människor hur stor del av sitt liv de har levt. De flesta brukar komma fram
till siffror som ligger under 10 procent. Det som hindrar oss att leva i nuet är förstås tankar som antingen går bakåt eller framåt. Om man delar upp tillvaron i nuet, framtiden och det förflutna,
så håller de flesta med om att nuet är viktigast och det förflutna är minst viktigt.
Varför tänker vi då mer på det förflutna än på framtiden?
Jo, säger du, det förflutna har ju hänt medan framtiden vet jag inget om.

Det är sant att det finns framtidsforskare som försöker förutsäga framtiden utifrån det förflutna, men förändringstakten är så hög i vårt samhälle att till och med apor ibland är bättre experter
på att förutsäga börsutvecklingen jämfört med experterna.

Avspänd effektivitet

Alla vill vi väl vara effektiva men tyvärr förknippas effektivitet fortfarande med hårt arbete och stor energiåtgång. För ett 20-tal år sedan fick jag följande kommentar innan jag skulle hålla ett föredrag:
- Du har kommit hit för att berätta hur vi ska bli mer effektiva. Jag ska tala om för dig att vi är tillräckligt trötta när vi kommer hem från arbetet utan att man nu ska kräva att vi ska bli ännu mer effektiva.

Den här synen finns fortfarande kvar hos många trots att effektivitetsbegreppet officiellt gått från kvantitet till kvalitet, från att göra ”många” saker till att göra ”rätta” saker.

Jag ska i den här stycket nämna några exempel på hur du genom mental träning kan ”arbeta mindre men klokare” som göteborgaren Lennart Meidnert uttrycker det eller bli effektivare samtidigt som du använder mindre energi än tidigare.

Gör din egen energibudget

Låt mig införa begreppet ”Energibudget”, ett begrepp som vi kan återvända till i en senare stycke om den ”positiva stressen”. Du kan göra en energibudget genom att fundera igenom dina:

1. energitillgångar - har du energiöverskott?
2. energiskulder - har du energibrist
3. energiinkomster - vad ger dig energi
4. energiutgifter - vad tar energi

Energitillgångar/-skulder har med din personlighet att göra medan energiinkomster/-utgifter speglar situationer och händelser. Samtliga punkter hänger ihop på det sättet att med bra energitillgångar så kan du lättare klara energikrävande uppgifter, problem och svårigheter utan att få de brister som kan leda till allehanda stressyndrom och psykosomatiska problem.
Mental träning kan användas både till att öka tillgångar och inkomster och att minkska skulder och utgifter. Här följer några exempel:

1. Muskulär avslappning

De första fyra veckornas mental träning använda för att lära sig muskulär avslappning. Genom detta sänks grundspänningen, det vill säga den spänning som alla av oss är på dag och natt och som finns i all muskelatur. Den är helt onödig eftersom den både tar energi och gör oss mer ineffektiva. Undersökningar inom idrotten har visat att en högre grundspänning försämrar resultaten genom att man engagerar antagonistmuskulaturen, det vill säga de muskler som motarbetar en viss rörelse.

2. Att använda bilder

I mental träning får du också lära dig att styra kroppen med bilder istället för att "ta i". När vi anstränger oss blir det ofta det motsatta resultatet. Om du anstränger dig för att tex somna ligger du vaken eller för att bli lugn så blir du istället orolig. Tar du i för att springa fortare så går farten ner etc. Genom att bildmässigt bestämma vad du ska göra och sedan lämna utförandet till kroppen eller genomförandet till sinnet så kommer du att spara mycket energi.

3. Prioritera i ditt arbete och i ditt liv

I förra stycket fick du i uppgift att bestämma dina mål inom viktiga målområden som arbete, familj, hälsa etc. Nu är det dags att rensa din tillvaro från mindre viktiga saker för att kunna koncentrera dig på det som är meningsfullt och viktigt, det vill säga det som bäst för dig mot de mål du bestämt. En enkel övning är denna:

Målområde: Arbete, familj, hälsa, glädje etc.
Aktivitet: Här skriver du upp så många saker som möjligt som du gör under en vanlig dag.
Sedan sätter du poäng från 1-7 där 7 betyder "mycket viktigt för att föra dig mot målet", 6-5 "mindre viktigt", 3 är "oviktigt" och 2-1 för dig istället bort från målet. Därefter gör du två saker:
- Försök att hitta ett sätt att bli av med aktiviteter som har poäng från 3-1.
- Behåll och utöka de aktiviteter som har höga poäng i flera av dina livsområden.

4. Det mentala rummet

Efter de fyra veckorna av muskulär avslappningsträning fortsätter du den mentala avslappningen, under vilken du får skapa en inre arbetsplats som kallas för "det mentala rummet" eller MR.
MR innebär ett självhypnotiskt tillständ där du får lära dig att koppla av, återhämta dig efter ansträngning och att bygga upp energitillgångar. Det mentala rummet blir också en bas för det arbete med självbilden som jag ska beskriva i nästa stycke.

Du kan mer än (om) du tror

En människas självbild utgör grunden för hur hon kommer att lyckas i livet. Begreppet självbild är en sammanfattning av självförtroende, självkänsla, självrespekt och självtillit.
Otaliga undersökningar har visat självbildens betydelse för att kunna göra sig själv rättvisa på prestationsområden som idrott, studier och arbete. Men Edgar Borgenhammar med flera har påpekat att självtillit och självförtroende är en mycket viktig faktor också på hälsoområdet.

Blockerad självbild

De flesta människor har resurser de aldrig använder sig av. Seligmans forskning om ”inlärd hjälplöshet” visar att det ofta beror på att vi tidigt bygger upp begränsningar i våra uppfattningar om oss själva. Mäter man självförtroendet hos barn i förskoleåldern så ligger det högre an efter några år i skolan.
Ofta hör vi negativa uppfattningar som människor har om sig själva:
- Matte är jag så dålig i, eller
- Det där klarar inte jag
Tyvärr blir den typen av kommentarer ofta självuppfyllande profetior. Detta skapar negativa målbilder och förväntningar som styr resultaten. Man får ”svart på vitt” på att det är så illa som man tror och därmed blir man mer och mer osäker på att man verkligen saknar det som behövs. På det sättet kan men gå igenom livet och tro saker om sig själv som egentligen är felaktiga.

En viktig fråga som du därför bör ställa dig omedelbart är:
- Vad har jag för resurser som jag ännu inte upptäckt. Med den mentala träningen startar du en spännande upptäcktsfärd.

Självbildsträning

Självbilder kan inte ändras genom logiska resonemang, utan måste ändras innefrån. Genom att få positiv information, som ska tas emot när du är i det mentala rummet, startar en process som sakta men säkert bygger upp din självbild.

Mental träning är till för alla, och det gäller även självbildsträning. Att under en tid få träna att utveckla sin självbild är inte egoistiskt, utan tvärtom – det har alla i din omgivning lika stor nytta av. En dålig självbild leder ofta till annan form av kompensation som till exempel självhävdelse. Det innebär att man försöker visa, både för sig själv och andra, hur viktig, stor och duktig man är. Andra effekter som också går ut över andra är svartsjuka.

Den positiva stressen

Eftersom stress är människans reaktion på stimulering så är stress egentligen en väsentlig del av livet. Utan stress – inget liv. Selye, stressbegreppets skapare, var också noga med att skilja på den negativa stressen (disstress) och den positiva stressen (eustress). När vi talar om att en av den mentala träningens viktigaste uppgifter att minska stressen, så menar vi den ”negativa stressen”.

Att minska den negativa stressen

Går det att minska stressen och hur gör man? Ett sätt är att minska stressnivån och öka stresstoleransen. Fler undersökningar har också visat att redan efter några veckors mental träning börjar detta verkligen att hända. Det syns bland annat genom att nivåerna på cortizolet (vårt vanligaste stresshormon) sjunker. Orsaken till detta är bland annat att den muskulära mentala avslappningsträningen inte bara minskar den allmänna spänningsnivån och stressnivån, utan också gör dig lugn och säker. Detta medför i sin tur att du oroar dig mindre för framtiden, samtidigt som du utför saker i ett lugnare och mer avspänt tillstånd.

Från negativ till positiv stress

Det som förut var negativ stress och belastning för kropp och sinne kan genom attitydträning och mental tuffhetsträning vändas till en stimulerande och motiverande effekt. Låt mig ge några exempel på detta.

- Växa genom problem
De flesta människor använder mycket energi till att oroa sig för allehanda saker i framtiden. Me en annan attityd skulle de livsproblem vi möter istället kunna öka din energi. Ett problem är ju egentligen en uppgift som ska lösas. Varje gång vi löser en uppgift får vi en ny erfarenhet som gör att vi utvecklas och växer. Om livets egentliga mening är ett livslångt växande så borde vi egentligen vara tacksamma för de utmaningar vi möter i livet.

Prova gärna med att varje kväll svara på frågan:
- Vad är det speciellt som har fått mig att växa som människa av det som hänt mig idag? Efter en tid kommer du nog att kunna säga att om det som hände mig i förmiddags hade hänt för ett år sedan så hade jag nog blivit helt ställd. Då var jag mycket rädd för att något sådant skulle hända, men idag har jag nog större trygghet i mig själv.

- Försök och misstag
Inför kommande förändringar kan du försöka tänka på detta sättet.
- Klarar jag det här så kommer jag att växa. Du kanske till och med ser fram emot att möta något riktigt tufft nästa vecka som gör att du växer ännu mer.
Förutom en sådan positiv attityd till framtiden kan du gärna efteråt ställa frågan:
Vad var det för positivt med det som hände?

Arbetsglädje och livslust

I den första stycket i denna artikel nämnde jag att målet för den mentala träningen är att öka varje människas livskvalitet och i det ordet spelar ord som lust och glädje stor roll. I början av 70-talet var det många, bland annat idrottare, som ville använda mental träning för att öka framgång i livet. Då var det viktigt för mig att först titta närmare på innebörden av ordet framgång

Ganska snart kom jag att skilja på yttre och inre framgång, där framgång framför allt var kopplat till ord som tillfredsställelse, glädje, lycka, trygghet, balans, humor, lust och längtan. Det var tillstånd eller förhållanden som jag senare kom att kalla för ”livskvalitet”.

Livskvalitet kan inte köpas för pengar!

På 70-talet var det många som trodde att den inre framgången var en produkt av den yttre. Många jagade inre tillfredställelse genom karriär, pengar, berömmelse och så vidare.
Studier som bland annat gjordes vid Harwards universitet i USA, visade dock att människor som var framgångsrika till det yttre, ofta sa att det inte var rikedom och berömmelse de skulle vilja ha om de fick leva om sitt liv. Ord som ensamhet och missbruk angavs för att beskriva den negativa sidan av yttre framgång.
Samtidigt började rapporter komma om att glädje fanns i de mest oväntade sammanhang. En rapport som sedan blev både bok och film heter ”Glädjens stad”. Den handlar om de fattigaste i Calcutta och om den glädje som författaren upplevt under många års vistelse bland dess människor. Sammantaget tyder detta på att livskvalitet kan vi inte köpa för pengar utan det är något vi själva måste skapa.

Bestäm själv över din livskvalitet

Ändå hör jag fortfarande människor som säger: ”Hur skulle jag kunna vara lycklig med den ekonomin jag har” eller ”jag hoppas att något händer i mitt liv som gör mig glad”. Har inte du också sagt ibland: ” tänk vad han sårar mig” eller ”tänk vad hon gör mig ledsen”. Naturligtvis kan ingen göra dig ledsen eller såra dig om du inte tillåter det. Det är ju du som äger dina känslor – ingen annan. Det finns alltså ett mellanled mellan det som händer till det yttre och det inre. Detta öppnar upp oändliga möjligheter att själv kunna bestämma och skapa sin egen livskvalitet.

Lär av erfarenheten

Som nämndes i första stycket så innebär livskvalitet att kunna leva i nuet och ”låta processen så småningom bli själva målet”. För att nå dit så kan vi göra oss av med det som stör nuet genom att låta det förflutna och framtiden bli en del av processen. Genom att välja ut tidigare upplevelser där du fungerat och mått bra och koppla det till nuet, så gynnar det den personliga utvecklingen. Man kan växa både genom att få nya erfarenheter, men också genom att få mera av och använda sig av det som redan varit bra.
I filmen om skridskoåkaren Thomas Gustavsson berättar han själv om hur han i sitt mentala rum gick tillbaka och ”hängde upp” en positiv känsla från en tidigare tävling och kopplade den till olympiaderna i Sarajevo och Calgary. Resultatet blev tre guld och en silvermedalj. På samma sätt kan vi gå tillbaka och hämta upp en känsla av lycka och sedan binda den till nuet.

<-- Tillbaks

   
  PsykosyntesForum
  © 2007 Scandinavian International University