SwedishEnglish
Dela till Facebook Dela till Twitter Maila Bokmärk i Google Mer...
 

Här har vi samlat några recensioner av Orimlig Onödig Oro.

Linda Nordh, 30 maj 2017:
Som samtalsterapeut möter jag många med ångest problematik och denna lättlästa och personliga bok gav mig fördjupad kunskap om hur det är att leva med ångest. Läsvärd!

Bokus.se,
Karin Ulrika Hellberg, 1 juni 2017:
Aktuell och viktig bok skriven med humor och allvar. Bra också med koppling till människor författaren mött och åtgärder som motverkar känslor och beteenden.

Riksförbundet Balans, Balans-Nytt 1 maj 2017:

Nyförvärvad bok i Balansbiblioteket: Orimlig Onödig Oro, av Jenny Nylén. En bok om GAD, Generaliserad ångestsyndrom. Det finns så många där ute som oroar sig orimligt mycket utan någon nytta. Oftast tror dessa personer att det är något fysiskt fel på dem och söker bl.a. hjälp för ett beroende eller sömnbesvär, huvudvärk, spänningar i nacke och rygg.

Medlemmar, låna en bra bok!


Allers.se, Ann-Sofi Lindell, 21 maj 2017:

Jenny: Min ständiga oro gjorde mig sjuk

Jenny har ägnat största delen av sitt liv åt att oroa sig över stort och smått, en oro som till slut gjorde henne sjuk. Men det var först på en psykiatrisk klinik som hon fick diagnosen GAD och rätt hjälp. Då var hon 55 år gammal.

Att klänga i klätterställningar och gunga högt var otänkbart när hon var barn. Jenny till och med kröp baklänges nerför höga trottoarkanter – ständigt rädd för att dö eller skada sig. Men värst av allt var oron för alla andra.
– Tänk om det skulle hända min bror något? Eller om mamma eller pappa skulle dö? säger Jenny Nylén.

Hon är 58 år i dag och berättar att hela hennes liv har präglats av ångest, oro och katastroftänkande. Ibland kunde hennes oro få dråpliga konsekvenser. Som när hela familjen var bjuden på en finare tillställning och Jenny förväntades att uppföra sig fint. Det gick bra, tills värdinnan skämtsamt bad alla att ta för sig av den giftgröna kakan. Då ringde larmklockan hos Jenny.

– Det slutade med att jag skrek att mamma och pappa inte fick smaka av kakan. Tanten försökte ju förgifta oss!

Bultande hjärta

Det är lätt att skratta åt sådana händelser, men för Jenny var det blodigt allvar. För henne innebar den ständiga oron ett bultande hjärta, sömnlösa nätter och ett liv som begränsades kraftigt.
– Varje kväll knäppte jag mina händer och bad intensivt till Gud att skydda alla mina nära och kära. Det blev som en tvångshandling att rabbla alla, för att skydda dem. Mina föräldrar trodde bara att jag var extra känslig och hade livlig fantasi.

Ny oro och ångest

När Jenny blev äldre och själv fick barn föddes en ny ångest – nu fick hon fler att oroa sig för! Hon engagerade sig i barnens skolgång och fritidsintressen och utåt sett verkade det kanske som ett trevligt sätt att stötta barnen, men för Jenny handlade det mest om att ha koll på att barnen överlevde skolutflykter och träningar! Så där fortsatte det genom barnens uppväxt. Jenny sms:ade och ringde ständigt till sina två i dag vuxna barn för att höra att de levde.
– Jag försökte samtidigt skona barnen från min ångest. Jag låtsades oftast fråga om något annat även om syftet var att kolla så att de var vid liv. Jag ville skydda dem från min överdrivna oro, inte tynga dem med den.

Höll oron stången

På jobbet höll hon oron stången genom att vara extremt välförberedd. Jenny, som bor i Halmstad, jobbade under många år som psykologilärare och säger att hon redan under sommarlovet detaljerat förberedde varenda lektion fram till jullovet.
– Och när eleverna haft en skrivning rättade jag alla prov redan samma kväll. Det fick ta den tid det tog, jag ville inte skjuta det framför mig – det skulle bara skapa oro hos mig.

Många gånger funderade Jenny kring sin extrema oro. Hon hade ju aldrig drabbats av någon katastrof, varför oroade hon sig ändå hela tiden för allt?
– Ibland tänkte jag att jag kanske ändå hade varit med om något hemskt, som jag förträngt.

Diagnosen GAD

När hennes mamma diagnostiserats med Alzheimers sjukdom och hon själv kände konstiga knölar på halsen i samma veva som hon tvingades byta jobb blev det för mycket.
– På nätterna höll oron på att äta upp mig, jag sov bara fyra timmar. När jag först sökte läkarhjälp var det för huvudvärk och ont i magen. Men det var först när min kompis tyckte att jag skulle kontakta en psykiatrisk klinik som jag hamnade rätt.

Hon fick diagnosen GAD, generaliserad ångest.
– Det var en sjukdom som jag aldrig hört talas om, trots att jag hade jobbat som psykologilärare i många år.

Sjuk av oro

Jenny tycker att mycket föll på plats när hon fick diagnosen, och med hjälp av kognitiv beteendeterapi och medicin mot depression släppte inte bara de värsta orostankarna, utan också huvudvärken och magbesvären. Det var den inre oron som gjort henne sjuk.

Ett roligare liv

När Jenny lärde sig hur hon kunde avleda ångesten och de antidepressiva tabletterna höjde nivån på kroppens egna lyckohormoner tog hon kommandot över oron.
– Min sambo Kjell, 70, som fick följa med på terapin är en sådan som aldrig oroar sig för något. När det var blodigt allvar för mig uppfattade han mig tidigare som fånig. Efter att han fick information om GAD förstår han hur jag har det på ett helt annat sätt. Det har stärkt oss som par och vi förstår varandras olikheter.

En bok om överdriven oro

Jenny säger att hon har fått ett nytt liv, ett bättre och roligare liv.
– Jag jobbar numera som bussguide på halvtid och i övrigt odlar jag mina konstnärliga sidor. Jag sjunger, dansar, målar och har skrivit en bok om orimlig, onödig oro.

Jenny fick sin diagnos först vid 55 års ålder. Med sin bok vill hon sprida information om generaliserad ångest, för att andra ska kunna få hjälp tidigare i livet.
– Det är en doldisdiagnos som behöver uppmärksammas. Att ägna en hel livstid åt onödig oro är slöseri med livet.



Psykosociala Förbundets blogg, Pernilla Nylund, 31 juli 2017:

Bär du omkring på orimlig, onödig oro?

Jenny Nylén har skrivit en bok som beskriver överdriven oro och ängslan. Om hur det är att hela tiden ligga steget före, eller ha ångest för saker som borde eller kanske kunde ha blivit annorlunda. Känslor som hon har burit omkring på ända sedan barnsben. Sällan eller aldrig har hon levt i nuet.

Boken ”Orimlig, onödig oro” är en personlig berättelse om ångest och om diagnosen GAD (Generalized Anxiety Disorder) som Jenny Nylén fick för några år sedan. Hon skriver att hon hela sitt liv har varit en orolig själ, trots att hon egentligen aldrig har haft någon anledning att vara det. Ångest, katastroftänkande och ett enormt kontrollbehov har styrt hennes vardag i stor utsträckning. Ända tills för ett par år sedan då hon sökte professionell hjälp för sina problem.

Det är en väldigt personlig berättelse hon skriver, och igenkänningsfaktorn är hög. Syftet är att få läsaren att förstå att det finns hjälp att få. Hon skriver: ”...när man väl fått hjälp att ändra sina tankebanor kan man få ett så mycket behagligare liv”.



Vårdförbundets tidning Vårdfokus, 2 augusti 2017:

Författaren har hela sitt liv varit en högpresterande person med framgångar i sitt yrkesliv, men också en person som plågats av oro och ångest. Först vid 50-års ålder fick hon veta att hon lider av generaliserat ångestsyndrom, GAD. När hon fått diagnosen förstod hon varför katastroftänkande och kontrollbehov alltid har styrt hennes vardag. Innan hon fick hjälp, genom kognitiv beteendeterapi och läkemedel, oroade hon sig för hundratals saker varje dag. Numera är hon nere i fem orosmoment. Hjärnan går i gång på samma sätt vare sig det är av oro eller av upprymdhet. Boken riktar sig till personer som känner på samma sätt, men också till vården som en påminnelse om en diagnos där den drabbade kämpar mot starka känslor — ångest­skapande — men som också är en källa till kreativitet.


Tidskriften Svensk Familjeterapi nr 2, 1 augusti 2017, Charlotta Westberg:

Det här är också en bok som damp ner i min brevlåda. Jenny Nylén har under hela sitt drygt 50-åriga liv levt med en stor oro och hög känslighet som haft negativ påverkan på hennes liv. För två år sedan fick hon diagnosen GAD (Generaliserat ångestsyndrom) och har med hjälp av KBT hittat en mer fungerande struktur i sitt liv. Boken har ett
individuellt perspektiv och berör inte ett systemiskt perspektiv mer än att Jenny Nylén kan se hur hennes oro också har kommit att påverka hennes omgivning.

Detta är en bok där författaren beskriver sitt liv och sin oro och ångest och det är lätt att själv känna en inre stress när jag läser boken och inser hur orimligt hennes liv blir. De små berättelserna är samtidigt skrivna med humor och avslutas med reflektioner och förhållningssätt som Jenny Nylén har idag. På så sätt blir boken också lite matnyttig och med ett tydligare innehåll. Reflektionerna och förhållningssätten är inte unika utan ganska självklara men det blir tydligt hur de är till hjälp för författaren och jag kan ta med mig en del av dem, både i mitt privata liv och i mitt arbete.

GAD är en vanlig diagnos idag och det går alltid att föra ett resonemang kring diagnoser, vad de står för, i vilket sammanhang de är och inte minst vad de säger om vårt samhälle idag. Jenny Nylén berör inte dessa frågor utan berättar rakt upp och ner om sitt liv, och det är också bokens styrka, att få följa en människas röst, ta del av hennes berättelse och låta sig påverkas av den. Boken är liten och lättläst, och som sagt, en berättelse ur ett liv. Det exemplar jag har fått i min hand har snedtryckta sidor (kanske ett sekunda exemplar) och det störde mig i min läsning till en början, det kändes lite slarvigt och hafsigt. Men sedan tänkte jag att, det är ju inte den yttre formen som ska låta mig påverkas av vad någon vill berätta utan det är människans berättelse jag ska lyssna på

Språket är också enkelt, vilket blir påtagligt när jag parallellt läser en roman av en författare som har en lysande förmåga att sätta ord bredvid varandra som skapar en poetisk och berörande berättelse, och jag hade önskat lite djupare reflektioner kring flera saker, både från nutiden och från barndomen men en människas livsberättelse är en människas livsberättelse och ska få berättas så som människan vill och kan berätta den. Jag har inte GAD men fick genom Jenny Nyléns berättelse en liten glimt av hur det kan vara att leva med GAD, jag fick prova att gå i hennes mockasiner en stund, de skavde lite, satt lite illa ibland, men de var hennes och de kom att påverka mig.



Pedagog Örebro, Ulrika Duvman Rydén, bokblogg 25 augusti 2017:

Orimlig, onödig oro. Om diagnosen GAD- en personlig berättelse om ångest.

När jag kom i kontakt med gymnasieläraren Jenny Nyléns bok Orimlig, onödig oro-om diagnosen GAD- en personlig berättelse om ångest, tänkte jag att denna bok måste jag läsa för att bättre kunna förstå de elever jag möter på gymnasiet som lider av ångest och oro i vardagen. Vet du vad förkortningen GAD står för? Det visste inte författaren till boken heller innan hon fick diagnosen GAD, Generalized Anxiety Disorder, och kan översättas till svenska som generaliserad ångestsyndrom, och handlar om att varje dag oroa sig och ha svårt att kontrollera sin oro. ”Tänk om tankarna” avlöser varandra hela tiden samt påverkar personens liv på ett negativt sätt.

Jenny Nylén, utbildad gymnasielärare i samhällskunskap och psykologi, hade aldrig själv kommit i kontakt med diagnosen GAD i sina psykologistudier eller i undervisningen. Genom bokens kapitel får du på ett personligt sätt följa de olika händelserna som drabbar Nylèn i i vardagen, med extrem oro, ångest och hur kontrollbehoven visar sig. Det kan tyckas som att alla lider väl lite av detta, men personer med GAD kan till exempel oroa sig för cirka 100 olika saker varje dag. Som läsare får jag ta del av hur det kunde se ut i författarens vardagliga liv. Ett exempel är från en lördagsmorgon:

EFTER EN OROLIG NATTS SÖMN, efter att äntligen somnat in vid halvfyra tiden, vaknar jag sömndrucken klockan kvart över tio en lördagmorgon. Mina tankar är direkt hos barnen (de är snart trettio år) Hur har de det? Är de glada? Lever de över huvud taget?

Två SMS skickas till de vuxna barnen, i väntan på svar läser hon nyheterna på mobilen och ser att det hänt något i barnens bostadsområden. Genast kommer katastroftänkandet igång, (oro) tänk om det hänt något! När barnen sedan hör av sig har Jenny redan målat upp den värsta bilden av ett scenario av alla förälders värsta mardröm om att det hänt ens barn något. Mycket oro och ångest skaps helt i onödan.
Men hur vet man om har GAD,? Det får du ta del av i Jenny Nylén bok, som är en personlig biografi utifrån författarens egna erfarenheter. Det beskrivs personligt i de olika kapitlen om olika händelser utifrån stark ångest, katastrofer samt ett stort kontrollbehov som styrde hela vardagen. Som att träffa en väninna för att gå ut och äta, skapade mycket oro, med vad ska jag äta, måste bli mätt, dyr restaurang, tänk om jag beställer fel, vad ska jag ha på mig, jag som är så tjock jag som behöver gå ner i vikt, tänk om jag inte blir mätt. Men det är under denna träffa om Jenny Nylén blir medveten om sin oro, ångest och kontrollbehov genom väninnans kommentar:
Du måste göra en inre resa och det är mycket viktigare än alla semesterresor du lägger pengar på.

Ett av Nyléns stora intressen är resor.

En av mina favoritsysselsättningar, att jag brukar sitta upp emot en fyrtio timmar vid datorn innan jag betalar en bokad resa, är det bara jag själv som vet. Blir liksom besatt av att hitta det bästa alternativet och brukar boka upp en tre till fyra resor samtidigt, som jag bokar av på olika mailadresser. Man vill ju ha det bästa priset.

Som läsare får du en bra förståelse för hur personer med GAD lever och har det i vardagen. Att få ta del Jenny Nylèn personliga erfarenheter, men ger också konkreta verktyg att komma vidare, för att få hjälp och bli medveten om GAD. Som med verktyg inom KBT, Kognitiv beteende terapi och med mediciner, som gör att du som lider av GAD kan minska din oro.

Det finns mycket igenkänningsfaktor i den här boken med oro för att inte räcka till. Att inte vara en bra mamma, fru, lärare, vän, dotter, syster ect. För mig har boken inneburit mycket ny kunskap om diagnosen, men också i hur jag kan bemöta personer som lider av GAD. För tanken med boken är att om du lider av ångest och tvångstankar att du ska få hjälp att ändra tankebanor, samt hur du kan få hjälp. Boken avslutas med kapitlet ” EN VANLIG DAG mitt liv efter behandlingen” där man får följa Jenny Nylén i en vanlig dag samt hur hon ändrat sina tankebanor.

Jenny Nylén har även skrivit "Änglafjädrar och rosenkvarts" som är en fortsättning på denna bok.

Produkt-trädet För våra andra kurser och produkter, titta på vårt "Produkt-träd" - klicka på bilden till vänster.

Skapa arbetsfri och återkommande inkomst genom att annonsera våra produkter på din hemsida eller blogg.
25% provision!
Gå tillbaks till bokshopen.  
   
  PsykosyntesForum